Полезное 

Переваги системи Прозорро

У 2016 році з ініціативи державних установ, громадських діячів, представників бізнесу було створено систему електронних торгів Prozorro. З її допомогою підприємці одержують можливість взяти участь у тендерах, при організації яких діє правило вільної конкуренції. Дані про учасників не розголошуються, як і встановлені ціни (вони розкриваються лише після завершення торгів). Підхід захищає від запровадження корупційних схем, що є причиною неефективного використання державних фінансів.

Щоб взяти участь у тендері, підприємцю потрібно пройти процедуру реєстрації. Розв’язати питання можна на акредитованому торговому майданчику (на сайті Prozorro зареєструватись не можна). Усі майданчики працюють за єдиним принципом, відрізняються лише тарифи та доступний функціонал. Серед вдалих прикладів можна виділити Українську Універсальну Біржу – tender.uub.com.ua, діяльність якої заслуговує на позитивні оцінки від учасників.

Чим цікава робота системи Прозорро?

Основним плюсом є високий рівень безпеки. Завдяки центральній аналітичній базі (сюди потрапляє інформація про тендери, зареєстровані на акредитованих майданчиках) ймовірність шахрайських дій зведена до мінімуму. Усі торги відбуваються у відкритій формі, що унеможливлює впровадження корупційних схем.

Також перевагами системи є:

  • високий рівень конкуренції (додатковий стимул для розвитку бізнесу та підвищення якості послуг);
  • прості умови для участі (бюрократичні тяганини виключені);
  • доступна вартість участі у закупівлі (17 грн за умови, що бюджет лоту не перевищує 20 тисяч грн);
  • чітко прописаний регламент проведення тендерів;
  • доступ до актуальної інформації (вся інформація зібрана на одному сайті);
  • торги у режимі онлайн (можливість віртуальної присутності на торгах розширює базу клієнтів).

Цікавий момент: спроба організувати корумпований тендер підлягає всебічному розголосу. Інформація розсилається на всі акредитовані майданчики та потрапляє до ЗМІ. Усі торги проводяться за дотримання норм чинного законодавства, тому експерти рекомендують попередньо ознайомитись із нормативними документами.

Торги у системі Prozorro

Щоб не пропустити цікаву пропозицію, є сенс оформити розсилку (склад повідомлення: назва закупівлі, умови участі, дата та час проведення аукціону), встановивши фільтри відповідно до своїх уподобань. Взяти участь у торгах може кожен зареєстрований підприємець (допускається участь нерезидентів за дотримання встановлених умов). Для перемоги у тендері потрібно вказати мінімальну ціну. Вся фінансова інформація відкривається після завершення торгів.

Важливий момент: пропозиція оголошеного переможця може бути відхилена. Причини: немає відповідності кваліфікаційним умовам або точної інформації щодо повного забезпечення закупівлі. Якщо підприємець відмовляється укладати офіційний договір, співробітництво з ним автоматично припиняється. Можливість подальшої участі у торгах залежить від багатьох факторів.

Интересные новости: